1 Mart 2014 Cumartesi

Samsung Galaxy S5

Samsung, beklentileri boşa çıkarmayarak yeni amiral gemisi Galaxy S5’i Barselona’da düzenlenen MWC etkinliğinde resmen duyurdu. Yılın en heyecanla beklenen cihazı parmak izi okuyucu, çok daha iyi bir kamera ve su geçirmez kasayla piyasaya çıkacak. Galaxy S5’in sürprizlerinden biri cihaza entegre edilen nabız-ölçer olurken, cihazın yeni kullanıcı arayüzü de iOS 7’nin “yayvan tasarım” anlayışını andırıyor.
AndroidPIT adına etkinliğe katılan genel yayın yönetmenimiz Andreas Seeger, S5'le ilgili ilk izlenimlerini yazdı: 
 Arayüz: Yer yer daha düz, yer yer eskisi gibi
Apple, kendi işletim sistemi iOS’un 2013 Haziran ayında tanıttığı yeni versiyonu iOS 7 ile, neredeyse bütün akıllı telefonlarda görmeye alıştığımız ışık ve gölge efektleriyle dolu üç boyutlu görünüm ilkesinden vazgeçerek radikal bir adım atmıştı. Apple bunun yerine, Android kullanıcılarının özellikle Google’a ait uygulamalardan iyi bildiği çok daha düz ve “yayvan” bir görünüm anlayışını benimsemişti. İşte şimdi Samsung da Galaxy S5’le birlikte aynı yayvan tasarım anlayışını benimsemiş görünüyor. 


Das neue Einstellungsmenü: Alles flach. © AndroidPIT
Kimileri bunu Samsung’un Apple’ı taklit ettiği şeklinde yorumlayabilir ama olay o kadar basit değil. Zira bu daha ziyade bütün dijital dünyaya hakim olan bir trendin yansıması ve bu trendi başlatan da Apple değil, Windows Phone 7 ile Microsoft olmuştu.

Bildirim ekranının görünümü de artık iki boyutlu.
Ama şunu da söylemek gerekiyor ki Samsung bu konuda bir tutarlılık sağlamayı ne yazık ki başaramamış. Zira benim şu ana kadar Android dünyasında gördüklerim arasında en iyilerden biri olan yeni arayüz sadece bildirim ekranı, Samsung uygulamaları ve ayarlar menüsünde kullanılmış. Cihazın ana ekranına ya da uygulama çekmecesine geçtiğinizde ise karşınıza bir kez daha Samsung’un o cafcaflı ve üzerinde fazla oynanmış arayüzü çıkıyor. Bunun da o yayvan semboller ve çok daha cool görünen genel havayla uyum sağladığı söylenemez.

Uygulama çekmecesi ve ana ekran ise alıştığımız Android/Samsung görünümünü koruyor. © AndroidPIT
Bu da dolayısıyla kendi içinde tutarlılığı olmayan bir genel görünüme neden oluyor. Tabii teknik olarak hiçbir sorun yok. Benim yaptığım kısa testte Galaxy S5 gayet akıcı, hızlı ve pürüzsüz bir performans sergiledi. Ama tasarım konusu biraz sorunlu. TouchWiz’in ilk kez S5’de gördüğümüz bu yeni hali, görünüm itibarıyla bana biraz devam etmekte olan bir inşaatı andırdı. Tabii bunda Android işletim sisteminin varyeteye fazlasıyla açık olmasının ve görünüm anlamında sayısız seçenek sunmasının da rolü olduğunu söylemek gerekiyor. Kimi zaman kapalı kaynak kodlu sistemlerin de bunun gibi avantajları olabiliyor.  

Tasarım: Her şey bildiğimiz gibi ama ekstradan su geçirmez kasa

İş cihazın kasa tasarımı ve genel görünümüne gelince, zaten kimse Samsung’dan büyük bir sürpriz beklemiyordu. Hele de S5 gibi amiral gemisi olarak lanse edilen bir cihaz söz konusu olunca, Samsung yine risk almaktan kaçınmış. 

S5'in arka tarafı mat görünümlü plastik malzeme kaplı. © AndroidPIT
Cihazın ilginç yönlerinden biri S4’e oranla ekran sadece 0,1 inç daha büyük olmasına rağmen, S5’in daha büyük bir kasaya sahip olması. Bunun nedeni de ekranın etrafındaki çerçevenin serinin bir önceki modeline oranla daha kalın tutulmuş olması. Ayrıca Samsung’un arka yüzeyde mat plastik malzeme kullanması ve cihazın IP67 su geçirmezlik sertifikasına sahip olması da S5’in ağırlığını artıran etkenler arasında. Zira cihaz S4’e göre hem daha iri, hem de 15 daha ağır: 130 yerine 145 gram.  

Ekran: Sürpriz yok

Samsung ekran konusunda da herhangi bir sürprizle çıkmadı karşımıza. Galaxy S5’in ekranı serinin önceki telefonları gibi AMOLED teknolojisiyle üretilmiş. Ekranın yoğun renklere, keskin bir kontrasta ve net bir görünüme sahip olduğunu söylemek lazım, ama ben şahsen S4’le kıyaslayınca çok büyük bir fark görmedim. 

S5'in kamerası 13 MP çözünürlüğünde, LED flaşın yanında nabız-ölçeri de görebilirsiniz. © AndroidPIT

Kamera: Cihazın öne çıkan yanı

Genelde akıllı telefonlarda kameranın temel bir parça olduğunu düşünen ve üreticilerin buna gereken önem vermediğine hayıflanan bir kullanıcı olarak, S5’in beni en çok heyecanlandıran yönlerinden biri kamerası oldu. Zaten üst düzey bir telefon üretiyorsanız, diğer ortalama telefonlarla aranızdaki farkı en iyi ortaya çıkarabilecek unsurlardan biri de kameradır. Ne yazık ki cihazı test ettiğim kısa süre içinde deneme amaçlı fotoğraf çekmeye fırsatım olmadı ama, gerek çok hızlı çalışan (Samsung’a göre 0,3 saniye ile piyasadaki tüm telefonlardan daha hızlı) otomatik odaklama teknolojisi, gerekse de gerçek zamanlı HDR özelliğiyle S5’in kamerası gerçekten göz alıcı. Ayrıca HDR modunu kamera görünümünde açık tutup sonucun nasıl görüneceğini doğrudan gözlemlemeniz de mümkün. Sayısız kamera modu ve ayar seçeneği de cabası.   

Gerçek zamanlı HDR ile kamera görünümü. © AndroidPIT

Parmak izi okuyucu: Buna gerçekten ihityacımız var mı?

Apple başlattı, HTC geliştirdi, şimdi Samsung kitlelere yayıyor: Parmak izi okuyucusu! Samsung’un yeni amiral gemisinde parmak izi tarayıcısı, tıpkı iPhone’da olduğu gibi ana ekran butonuna entegre edilmiş ve bu butona dokunarak cihazın ekran kilidini açabiliyorsunuz. Bu özellik sayesinde S5’in ekran kilidini sadece iki parmak hareketiyle açmak mümkün. İlk hareketle sensörü harekete geçiriyor, sonra sadece butona dokunuyorsunuz. Samsung böylece, tıpkı Apple’da olduğu gibi gayet sezgisel bir çözüm sunmuş oluyor. Yaptığım testte de parmak izi okuyucusu gayet hızlı ve sorunsuz bir şekilde çalıştı.   
Parmak izi okuyucu, PIN ya da diğer kilit açıcılara bir alternatif teşkil etmenin yanısıra, başka yönlerden de faydalı olabilecek bir özellik. Örneğin bazı uygulama ya da dökümanlarınızı sadece parmak iziyle açılabilecek şekilde ayarlamanız mümkün. Aynı şekilde akıllı telefonunuzdan yapacağınız PayPal işlemlerinde de sadece parmak izi seçeneğini kullanarak kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz. 

Teknik Bilgiler ve ekstralar

S5’in sürpriz özelliklerinden biri olan nabız-ölçer cihazın flaş ışığının hemen yanına yerleştirilmiş ve ölçüm için parmağınızı buraya koymanız yeterli. Bu bilgi Samsung’un S-Health uygulamasına aktarılıyor ve böylece kendinize ait bir “fitness izleme” sistemi oluşmuş oluyor. Samsung bu özellikle önemi gitgide artan sağlık ve fitness konusuna daha da çok ağırlık vereceğini göstermiş oluyor. Belli ki S5 bu özelliğe sahip olan tek akıllı telefon olmayacak ve önümüzdeki aylarda çıkacak başka cihazlarda da benzer ekstraları göreceğiz.

S5'in yeniliklerinden biri de paralel olarak LTE ve Wi-Fi üzerinden dosya indiren Download-Boosterr. © AndroidPIT
Teknik özelliklerin ayrıntısına girmeye gerek yok. Şunu söylemek yeterli: Samsung yeni cihazında neredeyse her alanda olabilecek en yüksek teknolojiyi sunmaya çalışmış. USB 3.0 girişinden Qualcomm işlemcilerin en son modeline kadar aradığınız her türlü donanım özelliğini S5’de bulmak mümkün.
 GALAXY S5GALAXY S4
SİSTEMAndroid 4.4.2Android 4.4.2
EKRAN5,1 İnç, Super AMOLED, 1.920 x 1.080 Piksel, 432 ppi5 İnç, Super AMOLDED, 1.920 x 1.080 Piksel, 441 ppi
İŞLEMCİSnapdragon 801, 4 Çekirdekli, 2,5 GigahertzSnapdragon 600, 4 Çekirdekli, 1,9 Gigahertz / Exynos 5 Octa, 8 Çekirdekli, 1,2 Gigahertz
RAM2 Gigabyte2 Gigabyte
DAHİLİ BELLEK16 / 32 Gigabyte + microSD16 / 32 Gigabyte + microSD
PİL2.800 mAh2.600 mAh
KAMERA16 Megapixel / 2,1 Megapixel13 Megapixel / 2,1 Megapixel
BAĞLANTILTE Cat 4, HSPA+, Bluetoth 4.0 LE, IrDA, NFC, USB 3.0LTE Cat 3, HSPA+, Bluetooth 4.0, NFC, USB 2.0
BOYUTLAR142 x 72,5 x 8,1 mm.136,6 x 69,8 x 7,9 mm.
AĞIRLIK145 Gram130 Gram
EKSTRALARParmak izi okuyucu, gerçek zamanlı HDR, nabız-ölçer, IP67 su geçirmezlik sertifikası 

Sonuç: Sağlam ve kaliteli ama biraz sıkıcı, Volkswagen gibi!

Otomobillere meraklı olanlar bilir. Volkswagen genellikle sağlam ama biraz sıkıcı otomobiller üretmekle bilinir. Buna rağmen şirket yine de dünyanın en iyi araba markalarından biridir. Zira kalite standardı her daim yüksek olduğu gibi, VW otomobillerin sağlamcı ve risk almayan tasarımı da toplumun her kesimine hitap eder. Bu doğrultuda Samsung'un da akıllı telefon dünyasının Volkswagen'i olduğu söylenebilir. 
Evet muhtemelen S5'in piyasaya çıkmasıyla birlikte sıkıcı tasarımdan ve yerine gelmeyen beklentilerden ötürü Samsung'a taş atan çok insan olacaktır. Ama şunu unutmayalım, Samsung yıllardır bu sektörde standartları belirleyen marka konumunda bulunuyor. Ve daha iyisi çıkana kadar da Galaxy S5 bu pazarın yeni standardı, yani bir anlamda akıllı telefon dünyasının VW Golf'ü olacaktır. 

Fiyat ve piyasaya çıkış tarihi

Samsung, Galaxy S5'in fiyatı konusunda henüz bir açıklama yapmazken, cihazın Nisan ayında satışa sunulacağını duyurdu. 
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum