4 Mart 2014 Salı

Intel® Turbo Boost Teknolojisi

 Intel® Turbo Boost Teknolojisi (TBT), Intel mikro mimarisine yerleştirilmiş özelliklerden bir tanesidir. Intel® Core i5 ve Core i7 işlemcilerde bulunan bu özellik işlemci çekirdekleri, güç, akım ve sıcaklık özellikleri limitlerinin altında çalışıyorsa, işlemci çekirdeklerinin otomatik olarak, temel çalışma sıklığından daha hızlı çalışmasına olanak sağlar. Tamamen otomatik çalışan bu özellik üzerinde kullanıcının herhangi bir ayar yapmasına gerek kalmıyor.

Intel® Turbo Aşağıdaki durumlar Intel Turbo Boost Teknolojisi’nin belirli bir işyükündeki üst sınırını belirler:


•     Etkin çekirdeklerin sayısı
•     Tahmini akım tüketimi
•     Tahmini güç tüketimi
•     İşlemci sıcaklığı





       İşlemci bu sınırların altında çalışıyorsa ve kullanıcının iş yükü daha fazla performans gerektiriyorsa, işlemci frekansı frekans üst sınırına ulaşılana kadar dinamik olarak artar. Intel Turbo Boost Teknolojisi, performansı ve enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmak üzere akım, güç ve sıcaklık yönetimi ile paralel çalışan birden çok algoritmaya sahiptir.

        Turbo Boost teknolojisinin nasıl çalıştığına bakalım. 3,3 GHz hızında çalışan dört çekirdekli bir işlemcimi üzerinde bir yazılım çalıştıracaksınız fakat yazılımın sadece tek çekirdek desteği bulunuyor. Turbo Boost bu ve bunun gibi durumlarda devreye giriyor. 





                Normalde 3.3 GHz işlemci ile 3.3 GHz hızını görmeniz gerekiyor. Turbo Boost teknolojisi sayesinde diğer çekirdeklerin çalışmadığını gören işlemci tek çekirdeğin performanssınız maksimum seviyesinin üstüne çıkartıyor. İşlemcinin çıkabileceği GHz hızı karakteristik özelliği ile sınırlı.


        Turbo Boost’tan yararlanan uygulamalara örnek vermek gerekirse, güncel oyunların çoğu işlemciler üzerinde sadece bir ya da iki çekirdek kullanıyorlar. Bu nedenle Turbo Boost’tan yararlanmaları gerekmektedir.



INTEL® Turbo Boost Teknolojisinin Desteklenip Desteklenmediğini Bulma

      
TBT’nin aygıtta mevcut olduğundan emin olmak için, Intel® Turbo Boost Technology Monitor uygulamasını indirip yükleyin.


      

•     Aygıt TBT’ye uygun değilse, aşağıdaki hata mesajı görüntülenir.

Şekil 1: Hata mesajı




•     Yazılımı yükledikten sonra, aşağıdaki küçük aygıt eklenir:

Şekil 2: Küçük aygıt eklendi




•     TBT başladığı zaman, mavi çubuğun yukarı çıktığını göreceksiniz:

Şekil 3: Küçük aygıt ilerleme çubuğu


Disqus Yorumları Yükle

0 yorum