13 Şubat 2014 Perşembe

Yeni Nesil Apple

Dosyalarınızı Thunderbolt ile 20 kat daha hızlı transfer edin.

USB’den 20 kat daha hızlı



Thunderbolt sürücüsünü Eric ECKEL’in deneyimiyle okuyalım:

Bir reklam dergisi ile gerçek dünya arasındaki farkı bilirmisiniz? Reklam dergisi talimatlar, eğitim ve kontrollü bir ortam içinde ilerler. Fakat gerçek dünyada üreticiler ürünlerinin performansı, verdikleri reklam, müşteri hizmetleri işe yaramazsa onlar için bu dünya başarısız pis bir yerdir. Bir grup olarak, BT uzmanları büyük ölçüde karamsarlar(Ki haklılar). Yazılım ürünleri reklamlarıyla nadiren uyuşur. Donanım aygıtları sık sık hayal kırıklığına uğratır. Yani ürünler nadiren sözü edildiği gibi çalışır. Thunderbolt Farklı Intel tarafından geliştirilen ve 2011 yılında Apple tarafından yaygınlaştırılan(Thunderbolt portu artık bütün yeni Mac’lerde de geçerli) Thunderbolt, PCle ve DisplayPort teknolojilerinin birleşimiyle oluşur ve tek bir kablo içinde DC güç ve veri iletimi ile birleştirilir ve altı tane cihazı birbirine bağlayabilir. En önemli şey nedir diye soracak olursanız, Thunderbolt’un aşırı derecede hızlı olmasıdır. Apple’ın açıklamasına göre "Thunderbolt size tek bir kanalda 10 Gb/s gibi kısa bir veri iletimi süresi verir. Ultrahızlı, Ultraesnek Thunderbolt USB 2.0 dan 20 kat daha hızlı bir taşıma hızına sahip.




Gerçekten işe yarıyor



Günlük yaşantımıza dönecek olursak cihazların yaydığı frekanslar hemen hemen her gün sıkıcı bir hale geldi. Örneğin gelen kutumuza telefon ile bilinmeyen bir kişiden bilgilerimizi isteyen mesaj gelmesi veya özel ofisimizi istenmeyen-bilinmeyen- bir kişinin ziyaret etmesi. Bunların bizim bilgilerimizi ele geçirmeyeceği ne malum. Zamanla tıpkı pek çok teknoloji uzmanları gibi bıktık ve bunlardan bir korunma yolunu öğrendik. Daha sonra birkaç bilgisayar arasında art arda büyük miktarda bir veri alışverişi yapmak zorunda kaldık. 

Normalde ben fotoğrafları, videoları, dökümanlarımı ve PDF’lerimi vs. aktarırım ve bunları USB destekli bir harici harddisk kullanarak tamamlarım bu yöntem genellikle hızlıdır. Aslında yeni bir donanım dahi kullansam bu yöntemle veri aktarımı ancak sekiz saatten fazla bir süre gerektirirdi. Başka bir bilgisayara harici diskten, harici diskten başka bir bilgisayara... Derken bu böyle kendini yeniler. 

Ne kadar da uzun bir iş değil mi?

Hemde 8 saatten uzun bir süre bilgisayara aktarma. Geçenlerde bu taşımalardan dolayı sürücüm bozuldu. Thunderbolt almaya karar verdim. Maaliyeti göz ardı etmiştim. Çünkü ihtiyacım olan bir şeyi alacaktım. USB 3.0’a gömülen birden fazla terabaytla birlikte bu sürücü bana $79’a mal oluyordu. Fakat aklım hala Thunderbolt’daydı. Thunderbolt bana sadece bir terabyte ile Apple’ın ürünü bana $199’a mal oldu.

Fakat bu çocuk cidden hızlı. (Güler)

Eskiden olsaydı orjinal USB tabanlı bir dosyayı taşımak bana sekiz saatten fazla sürerdi. Şimdi ise Thunderbolt 18 dakika içinde görevini tamamlıyor.



Şimdi ise bu gerçeği özetlemek gerekirse

18 dakika

Sonuç olarak gerçek hayatımızda Thunderbolt teknolojisi hızlı bir USB’den 20 kat daha hızlı işlemleri yerine getirebiliyoruz. Thunderbolt bu işi gerçekten hızlı yapıyor. Hepimizin gerçek dünyada yapması gereken bir işi var. 

Ve herhangi bir kitap gibi sayfa sınırları içinde hareket etmiyoruz. Açıkçası, Thunderbolt hızlı. Daha hızlı. Mac ofisleri, kullanıcıları ve yöneticilerinin depoladığı veriler giderek artmakta ve veri alışverişi bu veri hızı ile ters orantıda olmakta. Aslında bu teknoloji bir reklamla bütün çalışanların yüzünü güldürebilir. Büyük video dosyaları, fotoğraf arşivleri, yedekleme işlemleri veya diğer veriler artık meydana çıksın. Apple kuruluşu Thunderbolt yatırımı ile değer bulacak.
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum