1 Şubat 2014 Cumartesi

Google Glass Deneyimi

Google glass; gözleriniz önünde yer alan interaktif bir mecra dalgalanması.
Google Explorer ünvanlı Chara Kelley ile tanışmamızı Glass Video Tv kurucusu Levent Aşkan sağladı. Google Glass şu an dünyada yaklaşık 8 bin kişide var. Chara’da onlardan biri.
google_glass
#merhabaglass etkinlikleri ile Levent Aşkan ve Barış Atakul’un Google Glass özel çalışmalarını Türkiye’ye dahil ediyorlar. 16-22 kasım tarihleri arasında Türkiyede olacak olan Chara, yoğun programı olmasına rağmen sonunda buluşabildik.
Bir yandan kahvelerimizi yudumlarken bir yandan da Google Glass ile ilgili sorularımı kendisine yöneltiyordum.



Google Glass’ı tek kelime ile belirtebilir misin? 
Chara: ‘Hansdfree’  Çünkü Google Glass, 35 derecelik açı ile baktığımız telefonlardan bir nevi kurtulmamızı istiyor. Glass bir akıllı telefonun yapabileceği herşeyi yapıyor. Kolaylık sağlıyor.

Glass mahremiyet açısından olumsuz bir unsur taşıyacak mı? Örneğin habersiz video ve fotoğraf çekiminde?
Chara: Sen bu soruyu sorarken senin telefonla fotoğrafını çektim. Haberin bile olmadı :)  Bu durumun bir ceza ve mahremiyet unsuru yaratacağını sanmıyorum. Çünkü insanlar araba kullanırken telefonlarına bakıyorlar ve kaza yapma riski taşıyorlar ama glass ile herşey önlerinde. Daha rahat ve daha kolay.

Google Glass’a alışmak ne kadar sürüyor?
Chara: 3 hafta sürüyor. Sonrasında insan alışıyor. Bazen glass’ın gözümde bile olduğunu unutabiliyorum.

Glass internet erişimini nereden sağlıyor?
Chara: Wifi ve Bluetooth ile sağlıyor ama wifi için ses komutu olmadığından giriş sorun yaratıyor. İleride kesinlikle 3G yada 4G LTE özelliği eklenmeli.

Glass teknik özelliklerini kısaca alabilir miyiz?
Chara: Yaklaşık 50 gram ağırlığında. 16GB hafızası var. Android işletim sistemli. İşletim sistemi haricinde bu hafızanın 12GB’lik alanı boş ve istediğin gibi kullanabiliyorsun. GPS ve Bluetooth özelliği var. Google Glass 720p video kayıt ediyor ve 5MP’lik kameraya sahip. Kamera’nın zoom özelliği yok. Ayrıca flaş’ta olmaması dezavantajlarından.

Şarj süresi nasıl?
Chara:  3 saat video çekebiliyor. 30 dakikada full şarj yapabiliyor. Video çekerken şarjı daha çok gidiyor. Bir micro USB portu bulunan Glass’ı bilgisayar adaptörü ya da bir batarya ile şarj edebiliyorsun.

Suya karşı dayanıklılığı var mı?
Chara: Özellikle spor yaparken terlediğin zaman suyun sağ taraftaki batarya bölümüne gittiği zaman sorun. Suyun gözün önündeki kristal’e temas etmeside problem çıkartabiliyor.

Glass navigasyon sistemi nasıl?
Chara: Oldukça başarılı. Nereye gideceğinizi Google Glass yürüme, araba yada bisiklet ile size gösteriyor ve gideceğiniz yere kadar sunuşunu yapıyor.

Google Glass’ın hangi uygulamaları kullanabilir durumda?
Chara: Google tarafından onaylı şu an 15-20 tane uygulama var. CNN, NewYorkTimes, Mashable, Tumblr, Evernote, Fancy gibi.
Ayrıca 2014 yılında açılacak olan ‘Google Glass Store’  daha çok içerik sağlayacak.

Glass’ı kullandığın zaman dışarıda insanlar nasıl tepki veriyor?
Chara: Genellikle ilgili ve meraklılar. 7′den fazla ülke gezdim. Özellikle Almanya’da fotoğraf ve video çekerken izin alma durumu var yoksa aksi halde ceza unsuru taşıyor. Almanya’da Glass ile ilgili sorunlar yaşadım. Diğer ülkelerde insanlar meraklı ve bu teknolojiye ilgililer.

Glass’ı kullanımının bir zorluğu var mı?
Chara: Hayır yok. Oldukça ergonomik. Yalnız batarya ısındığı zaman kulağa etki yapabiliyor ve ısı veriyor. Bundan başka hiçbir zorluğu yok.

Google Glass Augmented Reality unsurunu tetikliyor mu?
Chara: Evet. Google Store’de böyle bir uygulama var. Örneğin Topkapı Sarayına gittiğinde Google Glass önüne onunla ilgili bir akış sunuyor. Size rehberlik edebiliyor.

Glass moda unsuru taşıyabilir mi?
Chara: Evet. The WALK magazin Google Glass ile bir anlaşması var. Renkleri ile moda unsuru taşıyor. Özellikle kadınlar bu konuda ileride bir akım yaratacağına inanıyorum. 

Glass ne zaman piyasaya çıkacak ve fiyatı tam olarak nedir?
Chara: 2014 Mayıs ayında çıkması bekleniyor. Fiyat olarak şu an test eden şanslı kişiler yani Google Exploeres 1500USD+vergiler ile yaklaşık 1650 dolara sahip oluyor. Ama Türkiyeye ne zaman gelir bilinmez.
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum